Wit, Bruin of Volkoren

Per 1 juli 2022 is, voor alle aanbieders van brood, het nieuwe Warenwetbesluit Meel en Brood van kracht. Bakkerij Boender voldeed toen al meer dan een jaar aan deze nieuwe regels. Zowel op de schapkaartjes in de winkel als ook op de webshop vind je de nieuwe officiële wettelijke namen. Hieronder leggen we uit hoe het zit. 

Wit Bruin of Volkoren

Volgens de nieuwe regels moet bij elk brood duidelijk vermeld worden of het gaat om wit, bruin of volkoren. Een indeling die Bakkerij Boender al jaren in de webshop hanteert. Witbrood is gemaakt van bloem, volkorenbrood is gemaakt van 100% volkorenmeel en bruinbrood is gemaakt met een mix van bloem en volkorenmeel. Alhoewel dit geen wettelijke eis is garanderen we bij Bakkerij Boender dat alle broden die onder  bruinbrood vallen minimaal 50% volkorenmeel bevatten. Dit geeft duidelijkheid. Nieuw is dat wit, bruin of volkoren nu ook in de officiële wettelijk naam vermeld wordt. De officiële broodnaam begint dus nu steeds met Wit, Bruin, of Volkoren.

Graansoort in de naam van het brood

In de officiële naam wordt dan als tweede het graansoort of graansoorten waar het brood van gemaakt is vermeld. Een witbrood dat van tarwebloem gemaakt is krijgt dan dus de naam Wit Tarwebrood. Een brood dat van tarwevolkorenmeel gemaakt is krijgt de naam; Volkoren Tarwebrood en betreft het een mix tarwebloem en volkorenmeelmeel dan is het  een Bruin Tarwebrood.

Is een brood gemaakt van twee graansoorten, dan staat het graansoort dat het meest voorkomt in het brood als eerste in de naam genoemd. Zo is Volkoren Tarweroggebrood de officiële wettelijke naam van ons Vezelrijk Volkoren Grof. Het brood is immers gemaakt van volkorenmeel en gekookte hele roggekorrels.

Een meergranenbrood is ook daadwerkelijk meergranen

Belangrijk is dat er ook nieuwe regels zijn voor meergranenbrood. Veel broden die onder die naam verkocht worden zijn geen meergranenbroden maar broden met toevoeging van zaden of pitten.

Bij Bakkerij Boender voldoen alle broden met meergranen in de naam, of met hun naam suggererend dat het een meergranenbrood is, ook daadwerkelijk aan de meergranen eisen volgens de nieuwe wetgeving. Het Woudmeerkoren bijvoorbeeld suggereert door zijn naam dat het een meergranenbrood is. Het meelbestanddeel van dit brood is voor minder dan 90% tarwe en er zit verder nog gerst, haver, gierst,  mais een klein deel boekweit in. Omdat meer dan de helft van deze granen volkoren is, is het een Bruin Meergranenbrood. Bij een meergranenbrood dienen, op het etiket van een voorverpakt brood, volgens de nieuwe wetgeving de percentages achter de ingrediënten te staan die behoren tot het meelbestanddeel. Bakkerij Boender heeft er voor gekozen deze ook op de webshop zichtbaar te maken. Kijk voor meer informatie op onze webshop

terug naar boven

Bakkerij Boender: voor pure verwennerij